Hvordan snu en katastrofe til suksess?

billedkunstner coach danser doula forfatter frilanser gründer komponist kreativ entreprenør kunstner kunstnermøter lev av talentene dine mindfulness musiker scenekunstner yoga Aug 22, 2023

I januar 2015 satt jeg på NAV-kontoret i Kristiansand og gråt – med en forbruksgjeld på 700 000 kroner og 92 kroner på konto.

De to kvinnene som satt overfor meg på den andre siden av bordet var vennlige og blonde slik bare sørlandskvinner kan være det. De gjorde alt de kunne for å hjelpe meg.

Den ene sa: – Er dette virkelig så ille?

Jeg hikstet og svarte:

– Ja, det er det. Men det har ingenting med dere å gjøre.

 

Jeg skrev ut utskrifter fra alle bankkontoene og fylte ut en søknad der jeg redegjorde for hvordan jeg hadde klart å havne her.
Det var fredag. De lovet å behandle søknaden om sosialhjelp så snart som overhodet mulig, og ga meg et stemplet papir som jeg kunne bruke i matbutikken over gaten for å få mat til helgen. Bevæpnet med dette arket tuslet jeg over til matbutikken på den andre siden av veien. Jeg plukket ut grønne epler, nudler, grønn pesto, kaffe, melk, rundstykker og ost, og stilte meg i kø foran kassen. Beløpet på lappen burde holde til å dekke dette. Jeg ba en stille bønn om at jeg hadde regnet riktig. Da det endelig var min tur og det var tid for å betale, ga jeg den unge mannen bak kassen det stemplede arket fra NAV.

- Åja, er dette fra NAV? sa han, høyt og tydelig, og forkynte at han ikke visste hvordan det skulle gjøres. Han løp av gårde for å ringe sjefen sin, som allerede hadde gått hjem for dagen. Jeg stod og ventet ved kassen med den lange køen av mennesker og deres fylte handlevogner bak meg, og krøp så langt inn i meg selv som det overhodet var mulig å komme. Kanskje kunne jeg unnslippe på den måten? Jeg vet ikke om du har vært i en situasjon der du holder på å dø av skam, men denne kvalifiserte for meg.

 

To år tidligere hadde jeg startet en ny bedrift. Den het Mindful at work.
Vi skulle kombinere digital og fysisk undervisning innen mindfulness og yoga gjennom et bedriftsabonnement. Bedrifter som Google gjorde det allerede. Det strømmet artikler fra USA som beskrev de fantastiske effektene av en daglig meditasjonspraksis for bedriftens medarbeidere. Forskningsartiklene viste at meditasjon hjalp til med regulering av stress, og også at den styrket evnen til nyskaping. Jeg hadde meditert mesteparten av mitt voksne liv, og hadde en treårig etterutdanning som mindfulness-instruktør bak meg. Her kunne jeg både gi av mine kompetanser og samtidig bidra til at prestasjonsorienterte mennesker fikk et mindre stressende og dermed bedre liv!

 

Jeg fikk støtte fra mentorordningen i Innovasjon Norge til den nye bedriften.

Alle jeg snakket med syntes det var en strålende ide. Som sedvanlig satte jeg alle kluter inn på oppgaven, og jobbet nærmest i døgndrift for å bygge opp den nye, fantastiske bedriften. Jeg bygget opp webside, foto og brosjyremateriell. Dette var i en tid der man fremdeles betalte en designer for å lage flotte brosjyrer og websider. Vi måtte selvfølgelig ha dyktige fotografer med ombord. Jeg fant frem de riktige samarbeidspartnerne, og testet ut undervisningsformen slik at den skulle være tilpasset mennesker som levde travle liv. De kunne jo nødvendigvis ikke sitte stille og meditere i timevis hver dag.

 

Vi måtte være mange for å kunne levere undervisning i mindfulness, yoga og Tai chi til så mange kunder.
Staben bestod av svært kompetente folk på hvert sitt felt. Jeg brukte mange måneder på å spisse språket slik at det skulle være akseptabelt inn mot det effektive næringslivet. Konseptet var bygget opp som en abonnementsordning. Det kostet bare 350 kroner per måned, per medarbeider. Det måtte jo være en lav pris å betale for medarbeidernes sinnsro. Det var bare én ting jeg hadde glemt: å spørre de store bedriftene om de ville betale for en slik løsning. Armert med noen fantastisk flotte brosjyrer reiste jeg rundt i møter med bedriftsledere, som alle sa: «Fint tiltak, men vi betaler ikke for dette. Det må de ansatte eventuelt velge selv.» Der falt konseptet i fisk. Modellen var bygget på at bedriftene betalte for alle de ansatte. At 30 syntes det var en god ide og ville velge å betale 350 kroner måneden, ville ikke bli en bærekraftig økonomisk modell. Dessuten ville det være et uoverskuelig innsalgsarbeid så lenge den eneste tilgangen til bedriftens medarbeidere for oss var å sende ut en e-post eller stille opp i kantinen under lunsjen.


Jeg hadde gjort kardinaltabben som gründer: startet opp en bedrift på en god ide, og investert mye tid og penger uten å spørre de potensielle kundene om dette var noe de ville betale for. 

 

Nullpunktet

Høsten 2014 forstod jeg at dette ikke ville fungere og gav slipp på konseptet for å tjene penger på mine andre talenter. Konserter, kurs og undervisning på andre plattformer var det jeg hadde levd av lenge. Konsertene pleide å være utsolgt, og kursene pleide å fylles opp med kursdeltagere. Denne høsten var det dødt. Ingen kom, uansett hvor mye jeg markedsførte. Jeg begynte å bli redd; Hva var dette for noe? Jeg hadde levd av min egen kreativitet i mer enn tyve år, og startet mange spennende prosjekter. Hvorfor i all verden fungerte ingenting? Jeg var selvstendig næringsdrivende og hadde lav sikkerhet innenfor de etablerte støtteordningene for arbeidsledige. Slik er det ofte med kunstnere og andre selvstendig næringsdrivende. Vi er ikke så veldig gode på å sikre oss selv. Det gikk skikkelig galt, og nå satt jeg altså på NAV-kontoret og gråt, med 92 kroner på konto.

 

Noen dager senere startet jeg en ny bedrift: Barnas Musikkteater.
Jeg bygget den opp til å bli Norges største tilbyder av konserter og scenekunstopplevelser til barnehagen. I løpet av tre år nedbetalte jeg gjelden på 700 000 kroner og bygget opp en egenkapital på 300 000 kroner. Det var nok til å kjøpe leiligheten jeg leide. Det vil si, det var nok til å få et boliglån på leieleiligheten jeg leide. For å beholde verdigheten, tilbakebetalte jeg sosialhjelpen jeg hadde fått fra NAV. Metoden jeg brukte for å klare dette får du i denne boken.

 

Her forteller jeg deg om en åtte år gammel katastrofe, og om hvordan jeg klatret ut av den.
Men oftest har jeg stor suksess med de kreative prosjektene. Det er derfor jeg kan leve av dem. Jeg har ikke arbeidet i andres bedrifter siden jeg var 29 år gammel, og det var i forrige årtusen en gang. I denne boken får du metodene mine, slik at du kan tjene 10 000 ekstra hver måned.

 

Dette handler om hvordan du kan omsette talentene dine til betalt arbeid.
Men hvis du ikke har kontroll på hvordan pengene går ut igjen – og til hva, da er det veldig lett at ekstra inntjening bare renner ut i den andre enden. For å kunne styre økonomien på en god måte må du ha kontroll i begge ender av spekteret. Derfor inngår metoder for bevisstgjøring av ditt forhold til egen økonomi, hva du bruker penger på og hvorfor, samt smart sparing, i denne boken. Vi skal arbeide med ideer, motivasjon og de vanskelige sidene, og jeg gir deg verktøyene som gjør at du kan gå ut og tjene 10 000 ekstra på dine ressurser hver måned.

Er du klar? La oss komme i gang!


NY BOK

Dette er innledningen til min nye bok 10.000 ekstra hver måned, som slippes i dag. Normalt er jeg ikke så veldig glad i å fortelle slike *Se og hør* historier, men har gjort et unntak her. Årsaken er at jeg ville vise deg at det går an å reise deg fra umulige situasjoner, hvis du kombinerer de talentene som er spesifikt dine med pågangsmot og innsatsvilje. Verktøyene får du her i boken.Boken er i salg med personlig hilsen hos NORLI nå. 
Det er muligens de smarteste 349 kronene du bruker i år! 


Coaching høsten 2023: 

Det er noen få ledige plasser i høstens veiledningsprogram for deg som ønsker å leve (godt) av talentene dine. Les mer her

Ja takk, vis meg hvordan jeg gjør det