Har du søkt om stipend og kulturmidler til prosjektet ditt?

billedkunstner danser enkeltpersonforetak forfatter frilanser gründer komponist kreativ entreprenør kunstner kunstnermøter lev av talentene dine musiker scenekunstner Jun 18, 2023

Denne våren har jeg søkt om kulturmidler til fire prosjekter i vårt nystartede Sono forlag, og til Barnas Musikkteater. Til forlaget handlet det om to bokutgivelse og en litteraturformidlings-turnè. Til Barnas Musikkteater handlet det om en danseforestilling. Avslag. På alle fire søknadene. 

Lyden av sm’en som kommer fra Norsk Kulturråd har en egen tone. Det står kun at du har fått et svar, men ikke hva svaret innebærer. Du må logge inn i Altinn for å se svaret. Sommerfuglene i magen forsøkes kontrollert med stabilitet og ro. Jeg sier til meg selv: sannsynligvis er det et avslag. Det er en måte å takle det på før det kommer. Når søknadssummen til prosjektene ligger i flere hundre tusen kroners klassen, og omhandler gjennomføring av 60 - 100 forestillinger med våre artister, så betyr det mye om det blir et ja eller et nei.  

Men lar jeg et nei stoppe oss? Nei.

Vi budsjetterer alltid med to nivå: Et budsjett inkuderer kulturmidler. Det er der prosjektet flyr. Vi har råd til å gjennomføre med høyeste kvalitet og overskudd i alle ledd. Det andre budsjettet heter minimums budsjett. Det er der prosjektet gjennomføres med høy kunstnerisk kvalitet, men med beskjeden økonomi. 

Prosjektene skal gjennomføres. Det er ikke bra for din indre kunstner hvis store kunstneriske visjoner og ideer stadig vekk avlyses fordi du ikke fikk midler til å gjennomføre dem. Da er det bedre for kunstneren å gjennomføre i et enklere nivå. 

Noen prosjekter gjennomføres på et smalt budsjett. Andre utsettes til neste år, når vi søker igjen. 

Snakk med dem!
En annen ting jeg alltid gjør, er å ringe fondet for å spørre hva det var med søknaden som gjorde at den ikke kom opp i toppen i konkurransen. I de fleste støtteordninger er det 4-5 ganger flere søknader enn prosjekter som får støtte. Konkurransen er høy! 
Snakk med administrativt ansvarlig, og spør hvorfor denne søknaden ikke gikk gjennom. Du kan få verdifulle svar som gjør at du får ja nesten gang, 

 

Ikke gjør deg avhengig av kulturmidler

Mange gjør seg avhengige av kulturmidler. Jeg hører stadig vekk om prosjekter som ikke realiseres fordi man ikke fikk midler til å gjennomføre dem, særlig når det gjelder sceniske produksjoner. Min erfaring er at det er bedre å gjennomføre, om enn på sparebluss. Det går selvfølgelig an å utsette, og søke igjen året etter, men det går en grense her. Det å skille mellom prosjekter du tar deg godt betalt for, og prosjekter du gjør for den rent kunstneriske motivasjonen, er viktig.  

 

Et stipend

I går kom det en glad nyhet. Jeg har mottatt et stipend fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening til å skrive min neste bok. Straks er de andre søknadene glemt. Vannet har rent under broen. Det var i går. Dette er nå. Slik former ideene seg som muligheter ut i det virkelige liv. 

I mer enn tredve år har jeg arbeidet profesjonelt innen musikk og scenekunst, og søkt på og mottatt støtte fra utallige stipendordninger og kulturfond. 

Men dette er helt nytt. 

Jeg henter frem lille Sonia, som gikk på biblioteket en gang i måneden og lånte en stabel med bøker. Som satt oppslukt i timevis hver dag etter skolen, og nesten ikke hadde tid til å spise middag. Hun som sank inn i historiene og slukte dem bokstav for bokstav, mens hun drømte om å skrive sine egne historier en dag. Men så kom sangen og musikken, og et langt arbeidsliv både på scenen og bak spakene med kreativt gründerskap. 

Hvor mange bøker skal man skrive og utgi før man kalle seg forfatter? 

Jeg kjenner ikke det tallet. Det er nok individuelt. Men jeg synes jeg kan kalle meg en skriver nå. Dette blir min fjerde bok. 

Stipendet gir både en økonomisk mulighet til å sette andre oppgaver til side, og en anerkjennelse av det faktum at jeg vil forsøke å fortelle historien om å være barn av flere kulturer og med blod fra fire kontinenter rennende gjennom årene, på en sannferdig og dypt personlig måte. 

Det handler om å ta pennen fatt, og sette en fot foran den andre.

 

Hvordan skriver du en god søknad?

I neste blogginnlegg kan du lese om hvordan du skriver en god søknad til kulturfond. 

Ja takk, vis meg hvordan jeg gjør det