Forfatterens økonomi

Jun 14, 2023

2-3% av norske forfattere lever av salgsinntektene fra bøkene sine. Resten tjener pengene andre steder.
Det betyr at det å være forfatter i Norge ikke er et yrke, men en lidenskap, hobby eller frivillig og samfunnsnyttig arbeid. Resten av bokbransjen får betalt for arbeidet sitt. Er ikke det snudd på hodet? 

Forrige uke var jeg invitert inn som foredragsholder på den årlige bokdagen.
Det er dagen da forlagene og andre aktører i bokbransjen feirer seg selv, og får møte hverandre og motta faglig påfyll. Jeg ble invitert til å snakke om kreative prosesser, og om veien jeg har gått mot å bli forfatter og utgi bøker på eget forlag. 

Det er spennende å finne veien inn i en helt ny bransje.
Samtidig slår en trist virkelighet mot meg: de fleste forfattere kan ikke leve av forfatterskapet sitt. Dette er ikke spesielt overraskende, men tallenes tale har likevel sjokkert meg litt. 

I følge forbundet for de skjønnlitterære forfatterne har de 735 medlemmer, hvorav et uformelt anslag på antall medlemmer som lever av sitt forfatterskap er 20. Tyve! Det er 2,72%

Kriteriet for å bli medlem av foreningen er at forfatteren har utgitt minst to bøker, og at disse er kvalitetskontrollert og vurdert gode nok. 

I følge forbundet for sakprosaforfatterne har de 4 887 medlemmer. Av disse svarer 2% at 80-100% av inntekten kommer fra faglitterært virke, altså fra et lappeteppe av inntekter tilknyttet faglitteratur. Det betyr høytlesing, tekstarbeid, foredrag og inntekter fra salg av bøker. 80% av medlemmene tjener fra 0-20% av sin inntekt fra faglitterært virke. 

Det ville med disse tallene er at alle som arbeider i bokbransjen får lønn.
Ansatte i bokhandel og i bokhanderkjedenes administrasjon får fast lønn. Alle som jobber for og i forlagene: redaktører, språkvaskere, korrekturlesere, omslagsdesignere, ombrekkere, markedsførere, pressekontakter, administrasjon og ledelse. Alle som jobber på lager og distribusjon av papirbøker, har ansettelser med fast lønn. Alle som jobber med digital distribusjon av E-bøker og lydbøker har fast ansettelse. Alle som jobber på bibliotekene har fast ansettelse. 

Det er en omfattende og regulert bransje med mange ulike fagroller. Den eneste som ikke er en profesjonell i ordets egentlige betydning, er forfatteren. For hen er det en lidenskap, en hobby, eller kanskje frivillig arbeid som bidrag til den allmenne dannelse. Men et yrke er det ikke, annet enn for de helt få. 

Jeg vet ikke hva du tenker, men jeg liker dårlig dette bildet. At kvalitetssikring, visuell design, markedsføring og salg er krevende arbeid og burde betales, er klart. Men at alle disse funksjonene går på bekostning av forfatterens inntekt, er det trist å se. Hvis forfatteren forsvant ville hele bransjen krakelere!

Vi åpner straks et årsprogram i Lev av talentene dine, som handler om å gå fra kunstnerisk og kreativ lidenskap eller hobby til betalt arbeid. Hvis du er forfatter og ønsker å tjene pengene dine på boksalg og forfatter-relatert virke, så er dette for deg!


Hilsen fra Sonia
Lev av talentene dine

Ja takk, vis meg hvordan jeg gjør det