Hva er ditt forhold til penger?

billedkunstner coach danser doula enkeltpersonforetak forfatter frilanser gründer komponist kunstner kunstnermøter lev av talentene dine musiker scenekunstner yoga Aug 27, 2023

Penger er ikke bare penger. Det handler om følelser og holdninger.
Hva har du lett for å bruke penger på, fordi du synes at det er nødvendig?
Hva kvier du deg for å bruke penger på fordi du synes det ikke passer seg?

Når det handler om hvorvidt man har råd til mat eller husleie, så er det ikke så mye å lure på.
Men når du kommer over dette nivået, så begynner følelsene og holdningene å spille inn.

For mange år siden kom jeg inn i noen av samtalene som foregikk i det gryende gründerfeltet for kvinner fra USA. Noen av dem snakket om hvor stor forskjell det hadde gjort for dem å betale for hushjelp, og innimellom barnevakt. Andre hadde det sånn at det var en luksusting de aldri ville finne på å betale for.

Jeg hadde hjemmeboende barn, og satt meg ned med følgende regnestykke: hvor mye koster det å betale for vaskehjelp i huset? Hvor mange timer skal jeg arbeide for å tjene de pengene som skal til for å kunne betale for rengjøringshjelpen, etter skatt? Det var en «no-brainer». Siden den dagen har jeg betalt en rengjøringshjelp til å vaske leiligheten min. Jeg har støtt på mennesker som synes det er litt umoralsk, og at dette er noe man burde gjøre selv. Jeg kaller det bare delegering. Bruk tiden din fornuftig. Tid er penger når du er en kreativ gründer!

Økonomi hos de som kjøper kunsten og prosjektene dine
Når jeg selger kulturopplevelser til barnehagen fra Barnas Musikkteater, så støter jeg på ledere i barnehager med 90 barn som forteller at de ikke har råd til å kjøpe inn en forestilling til alle barna. Jeg støter også på ledere i barnehager med 30 barn som gjerne vil ha en forestilling til sin barnehage. Det betyr at når de sier *vi har ikke råd*, så har dette sjelden med økonomi å gjøre, sånn egentlig. Det har med følelsene rundt hva man synes man kan ta seg råd til å gjøre. Ofte handler salget derfor om å gå gjennom den følelsesmessige innstillingen om at de ikke har råd til kultur for barna, og løfte viktigheten av kultur for barna opp i deres psykologiske prioritering. 

En venn av meg sa: Sonia, du arbeider med så dype ting som mantrasang og spiritualitet i musikken din, og så skal du utgi en bok om økonomi og sparing og inntekter? Det ligger så langt unna den du er, og ditt dype kunstneriske talent!

Jeg svarte: Jeg har levd av min egen kunst og kreativitet i over 35 år.
Jeg tror ikke det har gått en eneste dag uten at jeg har tenkt på penger. Ikke fordi jeg er voldsomt opptatt av å skulle tjene mange av dem, men fordi jeg må ha nok til å betale boliglån, mat og klær mens jeg arbeider med kunsten, og fordi jeg må ha kontroll på økonomien i kulturprosjektene.

Det å stå midt i dype kunstneriske prosjekter og så se at det ikke er nok til å betale forskuddsskatt neste måned, er ekstremt stressende. Derfor er det viktig å snakke om penger. Derfor skrev jeg en bok om penger, både fra et økonomisk, følelsesmessig og kreativt ståsted.
 

En øvelse det går an å gjøre er denne: 
Sett opp et ark i Word eller lignende med to kolonner. I den ene kolonnen setter du ting, tjenester og annet du bruke penger på. I den andre kolonnen setter du av mye plass til å skrive hva slags forhold du har til å bruke penger på akkurat det.

 • Er du nøysom med hva du kjøper av mat?
 • Klær?
 • Bil?
 • Forbruksartikler?
 • Restaurant besøk og kaféer?
 • Kulturopplevelser og underholdning?
 • Reiser?
 • Rengjørings hjelp?
 • Veiledning og utdannelse, altså ny læring som gjør at du kan klare arbeidet ditt enda bedre enn du gjør i dag?

 

Bruk litt tid på å kjenne etter før du skriver ned svarene ved siden av hvert enkelt objekt eller tjeneste du kjøper.

 • Hva slags følelsesmessig forhold har du til disse utgiftene?
 • Hvilke utgifter opplever du som helt nødvendige?
 • Hvilke opplever du som luksusgoder?
 • Hvor forbruker du penger, men prøver å skyve ned i det ubevisste hvor mye du faktisk bruker på akkurat dette?


Bevisstgjøring er første ledd til endring.
Det å bli klar på hva du bruker av penger på de ulike områdene av ditt liv, og hvorfor, er starten på å forandre ditt forhold til penger.

I boken 10.000 ekstra hver måned skriver jeg mye om dette.
Den er på en måte en meditasjonsbok, men man skal allerede vite hva meditasjon er for å forstå at den er det. Jeg går ganske langt i å beskrive øvelser som handler om bevisstgjøring av hvorfor du står i den økonomiske situasjonen som du står i, og hva du kan gjøre for å endre den. Så handler den om hvordan du kan gå fram for å tjene 10.000 ekstra hver måned på et av dine talenter.

  

I morgen, mandag 28. august, drar jeg inn til Norli i Universitetsgaten og signerer bøker.
Hvis du bestiller før i morgen klokken 12:00, så får du boken i posten med en personlig hilsen.

Det kan være de beste 349 kronene du bruke på deg selv denne måneden!

Ja takk, vis meg hvordan jeg gjør det