Fra usikkerhet til utfoldelse: Den kreative reisen og dens utfordringer

billedkunstner coach danser doula enkeltpersonforetak forfatter frilanser gründer komponist kreativ entreprenør kunstner kunstnermøter lev av talentene dine mindfulness musiker scenekunstner yoga Aug 13, 2023

Kjenner du det? Den dyptliggende drømmen om å skape, men som også bringer med seg en rekke bekymringer og tvil? Å bevege seg mot et kreativt liv er som å begi seg ut på et eventyr med mange spennende oppdagelser, og store utfordringer. Her er noen vanlige bekymringer du møter på veien, og noen tanker og råd basert på egne erfaringer.

  1. Den uforutsigbare inntekten: Kan jeg faktisk leve av dette? Det er kanskje den mest umiddelbare bekymringen. For å være ærlig, det kan være tøft. Men med riktig planlegging, fleksibilitet og et nettverk, er det mange muligheter for alle kreative uttrykk. Det aller viktigste er å forstå at det begynner med deg. Det handler i så stor grad om mental innstilling, følelsesmessig åpenhet og en måte å gå til problemer på som sier: dette skal jeg løse!

  2. Forståelse og aksept: Noen ganger kan de nærmeste være de vanskeligste å overbevise. Skal du virkelig prøve å leve av dette? Husk, deres bekymring stammer ofte fra kjærlighet og frykt for at du ikke kommer til å få det til, eller at de selv bare på uforløste kreative drømmer og ønsker som de aldri har kunnet utfolde – og dermed projiserer denne *umuligheten* videre over på deg. Finn din sirkel av støttespillere som deler og forstår din drøm.

  3. Selvtillitens berg-og-dal-bane: Noen dager føler du at alt du skaper er magisk. Andre dager tviler du på alt. Er jeg virkelig god nok?

    Denne kampen er hjerteskjærende, men også en del av den kreative prosessen. Dypest sett er det ikke din jobb å svare på dette. Det eneste du kan gjøre er å arbeide med å forfine, utvikle og tilpasse det du gjør akkurat nå så langt du kan, og så slipper du det ut i verden. Hva verden mener om det vil selvfølgelig påvirke din økonomi, men det er den eneste bekymringen du skal ha. Hva kritikere og andre kunstnere i samme felt mener om det du skaper, er det helt nytteløst å gå etter. Den eneste som kan vurdere om det du skaper har noe i seg, er du.

    Selvfølgelig er det viktig med speil på prosessen og uttrykket. Men det er ikke kritikerne der ute som skal definere hva du skal og ikke skal skape. Den vurderingen kommer fra et mye dypere sted inni deg. Et sted som handler om mening.


Veien fremover

  1. Finn din økonomiske balanse: I begynnelsen kan det være lurt å ha en sidejobb. Men bruk tid på å bygge ditt arbeid opp, søk støtte og stipender, og gradvis jobb mot å leve fullt og helt av din lidenskap.

  2. Ditt kreative fellesskap: Det er andre der ute som er akkurat som deg. Finn dem. Støtt hverandre. Bygg også grupper der dere holder hverandre ansvarlig for mål og retning.

  3. Dyrk selvkjærlighet: Gi deg selv rom til å vokse, feile, og lære. Hver feil er en læring. Det handler om enkle ting: Mindfulness meditasjon, dyp lytting til de kreative impulsene, og nærvær i det du skaper akkurat nå. 


Hvis hjertet ditt forteller deg noe, lytt

Jeg har selv kjent på tvilen, men også den ubeskrivelige gleden når et kreativt prosjekt blomstrer til liv. Din kreative stemme er unik, og verden trenger den. Det vil være dager fylt med usikkerhet, men også dager hvor du virkelig kan merke at du er på rett spor. Start reisen, ta imot utfordringene, og la kreativiteten føre deg dit du skal. Det er så utrolig verdt det!

Ja takk, vis meg hvordan jeg gjør det