Fra penn til profesjon: Hvordan leve av ditt forfatterskap i Norge?

coach enkeltpersonforetak forfatter frilanser gründer lev av talentene dine Sep 03, 2023

For noen måneder siden kontaktet jeg bransjeorganisasjonene både for skjønnlitterære forfattere, og for sakprosa forfattere. Spørsmålet mitt var enkelt: hvor stor prosent av medlemmene hos dere lever av forfatterskapet sitt? Svaret var nedslående. Blant de skjønnlitterære forfatterne lever 2,7 % av boksalget alene. Resten forsørger seg på andre ting, mens de skriver bøkene sine. Blant sakprosaforfatterne var tallet enda lavere. Der hadde 2 % svart at de delvis levde av forfatter-relatert arbeid. Det vil si boksalg, språkarbeid, foredrag m.m.


Å leve av sitt forfatterskap er drømmen for mange skribenter.
Å kunne gi ut bøker og leve av forfatterskapet, høres ut som et idyllisk liv. Men veien til å bli en inntektsgivende forfatter i Norge kan være krevende. Det krever både talent, hardt arbeid og strategisk tenkning. Uansett om du skriver skjønnlitteratur eller sakprosa, her er noen viktige skritt på veien til å kunne eve av ditt forfatterskap.


1. Skriv, Skriv, Skriv

Det første trinnet på veien til å bli en forfatter som lever av sitt arbeid er å skrive mye. Sett av tid hver dag til å skrive, og vær disiplinert med skriveprosessen. Selv om ikke alt du skriver blir publisert, er øvelsen viktig. Jo mer du skriver, desto bedre blir du. Både skjønnlitterære forfattere og sakprosaforfattere må kontinuerlig utvikle sitt håndverk.

 

2. Bli Synlig

For å kunne leve av sitt forfatterskap, må folk vite hvem du er. Dette krever markedsføring og synlighet. Opprett og vedlikehold en nettside eller blogg der du deler ditt skriveteknisk, tanker om skriving og annet relevant innhold. Vær aktiv på sosiale medier, og delta i skrivegrupper og litterære arrangementer. Dette vil hjelpe deg med å bygge en leserbase og et nettverk.

 

3. Bli Utgitt

Forfattere må bli utgitt for å tjene penger på sitt arbeid. Skjønnlitterære forfattere må sende manus til forlag eller gå gjennom prosessen for selvpublisering. Sakprosaforfattere kan vurdere å skrive artikler for tidsskrifter eller aviser i tillegg. Det å bli utgitt gir deg også muligheten til å delta i bokmesser og signeringer, der du kan møte leserne dine og promotere boken din. Jeg foretrekker å utgi bøkene på eget forlag. Det krever en del mer i starten, ikke minst økonomisk, men så har du full kontroll over boken og måten du markedsfører den ut i verden på.

 

4. Spre inntekten på flere felt

Det er sjelden at forfattere blir rike kun ved å skrive bøker. Mange forfattere kombinerer sitt forfatterskap med andre inntektskilder. Dette kan inkludere skriveundervisning, foredrag, konsulentarbeid eller skriving for magasiner og nettsteder. Å ha flere inntektsstrømmer kan bidra til å stabilisere økonomien.

Jeg har nettopp utgitt boken 10.000 ekstra hver måned på eget forlag. Sist uke var jeg i dialog med mange bokhandlere i Norge om å kjøpe inn denne boken. I dialog med et par av dem kom ideen opp med å legge signerings turne til et utvalg av bokhandlene. Samtidig skal jeg holde kurs i det samme tema denne høsten. Bokhandlerne kan informere kundene sine og spre ut flyers om kursene, og jeg markedsfører kursene på en måte som gjør at bokhandlene får mer salg på boken. Ideen kommer fra min mangeårige erfaring med å booke forestillinger og konserter for både voksne og barn rundt omkring i hele Norge. Det å tenke støvsuger mentalitet, det vil si å jobbe ned på lokal nivå og fokusere i et nærområde om gangen, kan virkelig lønne seg for den som har tålmodighet til å bruke mange år på å bygge opp sitt forfatterskap og kreative virke.

 

5. Søk stipender og fond

I Norge er det flere stipend- og støtteordninger for forfattere. Søk etter disse mulighetene, spesielt hvis du jobber med et større prosjekt som en roman eller en sakprosabok. Stipender kan gi deg økonomisk støtte mens du arbeider med prosjektet ditt.

 

6. Bygg et sterkt forhold til leserne dine

Forfattere som lever av sitt arbeid, har ofte en lojal leserbase. Svar på e-poster og tilbakemeldinger fra leserne dine. Bygg et nært forhold til dem gjennom nyhetsbrev eller medlemskap i en skrivegruppe. Dine trofaste lesere vil ofte være dine mest ivrige tilhengere og støttespillere.

 

7. Vær tålmodig og vedholdende

Å leve av ditt forfatterskap tar tid. Det er sjelden en rask vei til suksess. Vær tålmodig og vedholdende. Fortsett å skrive, publisere og markedsføre arbeidet ditt. Selv om det kan være utfordrende, kan drømmen om å leve av ditt forfatterskap bli virkelighet med tid og innsats.

 

Å kunne leve av ditt forfatterskap i Norge er utfordrende, men oppnåelig. Ved å skrive mye, bygge synlighet, bli utgitt, diversifisere inntekten, søke stipender, bygge sterke leser-kontakter, og skape samarbeid med bokhandlerne lokalt, kan du få det til. Det handler om å være tålmodig og vedholdende. På den måten kan du nærme deg målet om å leve av ditt forfatterskap. Det krever hardt arbeid, men belønningen av å leve av noe du elsker, er stor. Fortsett å drømme stort og skrive sterkt!

Hvis du vil vite mer om hvordan du kan skape en side business på noe du elsker å drive med, og tjene 10.000 kr. per måned eller mer – så er denne månedens utgivelse for deg!

Sjekk ut boken her

Ja takk, vis meg hvordan jeg gjør det