En mer radikal forandring enn da datamaskinen erstattet skrivemaskinen

billedkunstner coach danser doula enkeltpersonforetak forfatter frilanser gründer komponist kreativ entreprenør kunstner kunstnermøter lev av talentene dine mindfulness musiker scenekunstner yoga Aug 05, 2023
 

Kjære kunstner og kreativ gründer:

Jeg har trykket på pauseknappen i årsprogrammet for Lev av talentene dine som skulle starte nå i august, for å lære meg de nye verktøyene innen syntetisk intelligens (KI eller maskinlæring).

Jeg har lagt et stort arbeid ned i å skape et godt årsprogram for deg som ønsker å leve av talentene dine, eller som allerede gjør det – men ønsker å tjene bedre på det du skaper. Parallelt har jeg fulgt med på utviklingen innenfor maskinlæring, eller kunstig intelligens som det ofte kalles på norsk.

Det er lett å gå inn i Chat GPT og leke litt med denne språklæringsmodellen, og det er lett å gå inn i Midjourney og lage bilder fra tekst på under et minutt. Det som har tatt litt tid, er å forstå de voldsomt radikale konsekvensene summen av disse nye programmene vil ha på hele vår bransje, og for alle som selger noe på internett i løpet av de kommende årene.

 
Effekten dette vil ha på alle områder innen kulturbransjen og parallelle bransjer er så stor, at vi vil alle arbeide på en helt annen måte om få år.

 

Tekst

Med utviklingen av avanserte språkprogrammer som Chat GPT og Claude, er det nå mulig å legge inn hele manuset til en bok av en forfatter, og deretter be disse programmene om å skrive en ny bok innen et annet tema, som kan beskrives over fem linjer. Begge programmene vil klare å gjenskape et utkast til en bok i samme type språkdrakt og stemme som hos forfatteren du kopierte fra. Så må teksten selvfølgelig bearbeides, som alle typer av rå-utkast til nye bøker må. Men du trenger ikke lenger være en språkkyndig person for å skrive og utgi en god bok. Det vil ta en brøkdel av tiden det krever av forfatteren selv å skrive en ny bok i sin egen språkdrakt.

 

Bilder
Du kan nå generere helt unike bilder kun ved hjelp av tekst, på under ett minutt. Dette vil radikalt endre måten vi arbeider med visuell markedsføring på. Tradisjonelle visuelle kunstnere vil kunne oppleve at denne teknologien tar over deler av markedet, da tekst-baserte løsninger er usammenlignbart mye raskere å produsere enn bilder skapt på gammelmåten.

 

Så blir spørsmålet: hvor mye av dette vil overta markedet for eksisterende visuell kunst?


Det er derfor viktig at kunstnere og kreative gründere forstår potensialet og mulighetene som ligger i å kombinere tekst og visuell kunst ved hjelp av kunstig intelligens. Denne teknologien er i så rivende utvikling, at det man kan gjøre i dag, 5. august 2023, vil være utdatert til jul. Derfor handler det om å følge nitidig med på utviklingen av programvaren som ligger til grunn for alle disse appene, og måten de brukes på.

Man kan legge et foto av deg inn i et program som simulerer et bilde som likner deg i så stor grad, at du ikke vil kunne se forskjell på et fotoet av deg selv og det simulerte bildet. Så kan man kopiere stemmen din fra opptak (for eksempel hvis det ligger et opptak av din talestemme ute på nettet), og legge tekst inn i et program som gjør at du snakker med din stemme om ting du aldri har ment eller sagt. Se mitt prosjekt ETHOS som eksempel. 

Noen kan utgi meditativ musikk, altså musikk i min genre, der vokalisten synger med lyden av min stemme. Det er ikke ulovlig!

 

ETHOS

Jeg har laget et kunstprosjekt som visuell kunstner, som nå meldes inn til gallerier rundt omkring i verden. Jeg tegner som en 3-åring, og har aldri befattet meg med visuell kunst i hele mitt liv. Som kunstner synes jeg dette er konseptuelt spennende. Jeg skriver tekstene som ETHOS fremfører.

Man kan enda se at hun er syntetisk intelligens. Om litt vil hun se helt virkelig ut, (hvis det ikke var for den ville sminken), og lyde autentisk. Så raskt går denne utviklingen. Se video ovenfor. 


 

BILDER

Jeg har i løpet av 45 sekunder skapt et bilde av barn som ser på en forestilling, til en artikkel om barn og kreativ utvikling i en regionavis. Den trykkes neste uke. De spør hvem de skal kreditere for rettighetene til bildet. Det er meg. Der røyk honoraret til en fotograf!

Det er ikke fordi jeg ikke ønsker å betale en fotograf, men det er fordi regionavisen ikke betaler for bildet. Jeg kunne i fremtiden bedt om honorar for denne typen bilder, hvis jeg la litt mer arbeid ned i å få dem gode nok.

 

 

Kreativt skapende musikkprogrammer
Det er ikke bare innenfor visuell kunst at kunstig intelligens revolusjonerer kreative prosesser. Nå kan man med kun en enkelt setning be et musikkprogram om å skape musikk i ønsket stil og sjanger. Dette betyr at skapere ikke lenger er begrenset av sin egen musikalske kompetanse, da programmet vil kunne skape musikk som er tilpasset deres unike kreative visjon. Dette åpner opp for en helt ny verden av musikalske muligheter og vil kunne bidra til å utfordre eksisterende musikalske normer og sjangre. Det vil også ta jobben fra tusener av komponister som har lært seg å skape musikk på gammel måten, med mindre de lynraskt tilegner seg metodene innenfor den nye teknologien, og bruker denne i kombinasjon med den kompetansen de allerede har.

 

Skap din egen Hollywoodfilm

Et av de mest utfordrende bruksområdene for kunstig intelligens innen kreativitet er innen filmproduksjon. Med avanserte bilde-simuleringsverktøy og tekst-til-video-verktøy kan man om noen måneder i løpet av kort tid skape en hel Hollywoodfilm med et helt unikt manus. Teksten som ligger til grunn for denne filmen, kan du diktere i løpet av fem linjer i en setning. Dette åpner opp for en helt ny måte å produsere filmer på, og gir kunstnere og kreative gründere muligheten til å realisere sine filmprosjekter raskere og mer effektivt enn noensinne. Samtidig vil det kunne spenne bein under store deler av en eksisterende bransje som ikke så dette komme for et år siden! Det er derfor mulig for den som drømmer om å bli filmskaper å tilpasse seg denne teknologiske utviklingen og utnytte de mulighetene som ligger der nå. Men snart kan forbrukeren sitte hjemme og skape film med disse verktøyene, og be dem lage akkurat den filmen de selv ønsker å se. Når kvaliteten blir like høy som det som idag flyter gjennom Netflix, HBO og Apple TV, så vet vi jo hva som vil skje. 

 

Hele kunst- og kulturbransjen vil falle fra hverandre i den strukturen vi kjenner den i dag i løpet av svært kort tid.

Det føles ikke ansvarlig å lære deg opp i gamle metoder som jeg har brukt til å kunne leve av mine talenter som kunstner og kreativ gründer gjennom mer enn 30 år i bransjen. Det er dette jeg har brukt tiden på å bygge opp som et års-program de siste månedene.

 

Kurs og veiledning
Jeg vil komme tilbake snarlig med enkeltstående kurs innenfor de ulike temaene i stedet. Sammen med dette vil jeg tilby individuell veiledning for deg som ønsker hjelp til å lære hvordan du kan leve av kunsten og kreativiteten din, eller hvordan du kan tjene mer enn det du gjør per i dag. Ved å tilby enkeltkurs innenfor tema som for eksempel hvordan du bygger din egen nettside, hvordan du skriver eksepsjonelt gode søknader til kulturfond som øker sjansen for at du kan få støtte til prosjektet ditt, eller hvordan du bruker kunstig intelligens på det nivået du kan bruke det i dag, føles som mer ansvarlige felt å tilby undervisning på, slik situasjonen er nå.

 

Du mottar snart invitasjon til disse kursene, og til Coaching programmet.
Jeg kommer til å følge tett med på utviklingen innenfor disse ulike verktøyene innen syntetisk intelligens, og har nettopp meldt meg til et halvårs etterutdanningsprogram med noen av de store internasjonale kapasiteten på dette feltet, slik at jeg kan tilføre relevant ny informasjon til deg på måneds basis.

 

Det jeg ikke kan gjøre er å forplikte meg til et årsprogram nå, fordi jeg risikerer at 50 % av det undervisningsmaterialet som ligger der vil være fullstendig ut datert om et år.

Det er så raskt denne utviklingen nå går!

 

Meld deg på nyhetsbrevet nedenfor hvis du ønsker å ta del i denne fremtiden, og bli en del av den kreative revolusjonen som kunstig intelligens bringer med seg. Ved å være med på nyhetsbrevet vil du være blant de første som får tilgang til vårt oppdaterte program som tar i bruk disse verktøyene. Dette vil gi deg en mulighet til å utvide dine kompetanser, og ta del i den nye tidssonen innen kunst og kreativitet.

 

PS: 
Mennesker som er opptatt av å ha mye penger, vil bruke kunstig intelligens til å tjene mer penger. Mennesker som er opptatt av konkurranse (for å tjene mest mulig penger), vil bruke kunstig intelligens til å konkurrere med alle de andre, og lære seg dette så raskt som mulig, slik at de kommer først. Mennesker som er opptatt av å skape, vil finne ut av hvordan de bruker kunstig intelligens til å skape mer, bedre, dypere, bredere og slik de nå en gang ønsker å skape. Mennesker som er opptatt av å hjelpe, vil bruke kunstig intelligens til å hjelpe flere. De vil gjøre mer for andre, på kortere tid og med færre kostnader og ressurser enn det de gjør i dag.

Vi er de samme menneskene, selv om vi nå får kunstig intelligens mellom hendene.
Det er det som er vidunderlig med disse nye verktøyene. Det er det som er skremmende med disse nye verktøyene. Derfor inngår høy etikk og respekt for den enkelte skapende og givende kunstner og kreativ gründer i måten vi arbeider på i Lev av talentene dine. Dette er kriteriene for å kunne delta i våre programmer.

 

Med kreative hilsener,

Sonia Loinsworth

Ja takk, vis meg hvordan jeg gjør det