En bokanmeldelse for LEV AV TALENTENE DINE

kunstnermøter Mar 15, 2021

Lars Verket er havpadler, og kjenner gjennom 20 år som gründer til de mange berg- og dalbaner en eksistens som kreativ entreprenør på kanten av det etablerte krever. 

Han har skrevet om boken LEV AV TALENTENE DINE: 
"Til bursdagen min i januar fikk jeg gavekort på denne boka av kvinnen med stor K. Hun er venninne med Sonia Loinsworth som har skrevet en gründerbok med ovenstående tittel. Mange drømmer om å starte for seg selv, og kanskje spesielt i disse dager. Jeg kjente veldig godt igjen det Sonia skriver her:

Det er fremdeles mange som velger tryggheten i en alminnelig jobb fremfor lidenskapen og gleden ved å jobbe med noe som føles viktig, meningsfylt, lystbetont, spennende eller utfordrende. Mange tenker ikke over prisen det har å utføre en jobb man ikke brenner for hver eneste dag. (s. 193)

Sonia Loinsworth

I perioden 2005-2017 levde jeg selv som gründer, og fra 2017 har jeg kombinert gründervirksomheten med en halv jobb i helsevesenet. Hovedgrunnen til dette skiftet var litt mer regelmessig økonomi, og jeg er heldig finner glede og glød både i egen bedrift og i jobben ved siden av.

Boken «Lev av talentene dine» begynner med noe så sjeldent som et kapittel om oppmerksomt nærvær (mindfulness). Dette er sjelden kost i en gründerbok, der det meste handler om å bli rik fort. Personlig tror jeg Sonia er inne på noe svært viktig når hun starter boken på denne måten. Som gründer er det lett å brenne ut – brenne lyset i begge ender. Dessuten er det ofte en ensom affære, og det kan være vanskelig å gi slipp på motgang, og akseptere situasjonen. Her kan oppmerksomt nærvær være til stor hjelp.

Hoveddelen av boka handler om det praktiske ved å bygge egen bedrift, og her er hun innom en rekke områder. Noen av de har jeg nesten ikke tenkt over en gang – selv etter snart 20 år med egen virksomhet. Det kan være overveldende, men sier også litt om hva slags bredde du skal inneha som gründer. Det kan bli veldig mange hatter, og ikke alle passer like bra. Selv har jeg gitt hatten regnskap til andre nesten fra starten av. Utfordringen oppsto da regnskapsfører fikk mer utbetalt enn meg selv til slutt. Så da begynte jeg å gjøre i alle fall noe av det selv, og i dag har jeg en ok balanse på det. Også er det en del jeg gjerne skulle kunnet (fx mer om video og lyd), men jeg prøver stadig å lære nye ting. Gründervirksomhet blir aldri kjedelig!

Sonia deler raust fra egne erfaringer, og jeg skal helt klart sjekke opp noen av tipsene i boka! Boka er skrevet i et enkelt språk, og kan leses stykkevis. Hvis du leser den fra start til slutt vil du finne en del repetisjon, men det er til å leve med.

Jeg har lest en god del bøker både om å starte virksomhet, men ikke minst mange selvhjelpsbøker. Sonia kombinerer noe så sjeldent som kreativitet og flagrende gevanter, men effektivitet og målstyring. For mange av oss kan det være krevende å romme dette spennnet, og undertegnede er nok tildels rammet selv også. Sonia har klart det, og det gir i alle fall meg håp!"   

Fra bloggen Homoludens.no 

Vi bringer et portrettintervju med Lars Verket senere, om veien han har gått for periodevis å kunne leve av sin lidenskap som havpadler. 

Foto: Anne Kari Skarpodde

Klikk foto for å lære mer om hvordan du kan leve av dine talenter: 

Ja takk, vis meg hvordan jeg gjør det