Bruk påsken til å generere nye ideer!

billedkunstner danser frilanser gründer komponist kunstner kunstnermøter lev av talentene dine musiker scenekunstner Mar 31, 2023

Det er straks påskeferie.
Pausen fra hverdagens arbeid og rutine kan gi større rom for nye ideer. Det handler ikke om å skulle jobbe hardt i påsken. Men du kan la vakker utsikt, snø på nesen, en tur langs gatene i byen eller en liten reise til et nytt sted inspirere til nye måter å tenke muligheter på. 

Gjør det på gamlemåten; ta med en liten notatbok og penn. 
Bare lukk øynene i noen få minutter i løpet av dagen, pust dypt noen ganger og la tankene flyte fritt. Skriv det første som kommer til deg. 

10 ideer hver dag
Skriv ned minst ti ideer til hva du kan tjene ekstra penger på, hver dag. Ikke sensurer dem. Det er en lek! La alle slags ideer få plass. Det har ikke noe å si om de er realistiske eller ikke, om de er gode eller dårlige. Du skal heller ikke vurdere om ideene er gjennomførbare på dette stadiet. Få ideene ned på papiret. Selge ballonger på torget hver onsdag? Supert, det teller som en idé. Skriv den ned!

Poenget med denne øvelsen er å få kreativiteten i gang.
Det handler om å øve deg opp til å se etter nye muligheter. Trang økonomi trigger frykten vår, særlig hvis vi ikke vet om det er nok penger til å få neste måned til å gå rundt. Fryktens oppgave er å beskytte oss fra fare. Strengt sett kan alt annet enn det vi gjør av god, gammel vane være farlig. Derfor sier frykten nei, nei, og atter nei til nye muligheter. De kan forårsake store skader. Man aner ikke utfallet av dem. Her er det best å holde seg unna, roper den. Frykten er kun ute etter å passe på deg. Den vil ditt beste, men den gir særdeles dårlige vilkår for nye inntektsmuligheter.

Kreativiteten, derimot, ser alltid muligheter.
Den bryr seg ikke spesielt om hvorvidt utfallet er godt eller dårlig. Kreativiteten er opptatt av å få realisert seg selv som en kontinuerlig skapende impuls, slik den strømmer gjennom menneskene med ideer i alle slags fasonger og kulører. Kreativiteten har ikke virkelighetsfornemmelsen på plass. Den kan godt komme med strålende ideer som er fullstendig urealistiske, men den tåler ikke å få skjenneprekener. Da stikker den. Jobben er derfor å si: «Wow! Strikke julesokker i helt nye farger, for eksempel turkis og lilla med sølvtråder i, og selge dem på et julemarked? Kult! Takk for ideen! Den skal jeg jammen meg tenke lenge på!» Kreativiteten blir dermed veldig fornøyd, og løper av gårde for å finne flere gode ideer til deg. Etter hvert blir den mer presis. Det er tross alt en grunn til at vi har kommet så langt som art på jorden. Det ligger et formidabelt samarbeid mellom frykten, kreativiteten og refleksjonsevnen til grunn for at du og jeg kan leve livene våre slik vi gjør.

Jeg møter innimellom mennesker som sier de ikke er særlig kreative.
Jeg har til og med fått spørsmål om hvordan jeg orker å være så kreativ hele tiden! For meg er det som å få spørsmål om hvordan jeg orker å puste, spise, eller sove. Kreativiteten er en grunnleggende egenskap i alle mennesker. Den er ikke et talent nedfelt i enkeltmennesker. Alle har tilgang til den.

Hvis du ikke føler deg særlig kreativ er det nok fordi livsomstendighetene dine som barn resulterte i at det ikke var plass til å utvikle den den gang det betød mest. Dessverre har mange vokst opp med fortellingen om at de ikke kan satse på sine kunstneriske talenter og kreative evner fordi de ikke vil kunne livnære seg på det. Andre vokser opp i miljø som ikke synes kunsten og kreativiteten har noen verdi. Da lukker man den ned som barn. Det er ren overlevelse. Alle mennesker er kreative. Det betyr ikke at alle kan bli Mozart, Shakespeare, Kendrick Lamar eller Bach, men alle mennesker har tilgang til kreativiteten. Jo mer du inviterer den på banen, desto flere ideer kommer den med.

Kreativiteten er som et sårbart bløtdyr
Den kryper innimellom ut av sitt skall, forsiktig, for å se om det er trygt å komme ut i verden. Mennesket ser på bløtdyrets famlende forsøk på å skape noe nytt, og sier: «Er dette alt du har å komme med? Dette er ikke bra nok! Det er feil, stygt, ubrukelig, håpløst, udugelig, inkompetent, uverdig – fyll inn med dine egne ord», hvorpå bløtdyret skvetter tilbake inn i skallet sitt og kryper så langt inn som det går an å komme. Ville du behandlet et annet menneske på den måten? Sannsynligvis ikke. Begynn å behandle kreativitetens små hvisken av muligheter som om de var flytende gull. En sjimpanse kan lære seg å fange en fisk under riktige omstendigheter, men den kan ikke etablere en gourmet fiskerestaurant. Det er det bare mennesket som kan. Oppgaven er derfor å åpne opp for kreativitetens impulser, uten å vurdere dem som gode eller dårlige. Skriv alle ideene ned, som om de var likeverdige. Redigere skal vi gjøre senere.

Ved redigering trenger du en annen side av deg selv, en som evaluerer og velger ut de beste forslagene. Den siden er en festbrems for kreativiteten. Derfor skal du vente en hel måned med å vurdere noen ideer som gode, og andre som dårlige! Din eneste oppgave er å skrive ned 10 ideer hver eneste dag. Fra og med i dag!


Vi er skapt for å løse problemer
Hvis du insisterer på at det er ytterst viktig at dette problemet blir løst akkurat nå, i dag, så vil hjernen din begynne å levere løsninger til deg. Nå skal du løse problemet som handler om å tjene 10 000 kroner ekstra per måned. Sett problemstillingen i forsetet. Skriv den opp på et stort ark og heng det på kjøleskapet eller et annet synlig sted. Heng gjerne flere ark på flere steder. Det skal ikke stå mye informasjon på arket. kun: 10 000 ekstra hver måned, med store bokstaver. Det er ikke sikkert hjernen din vet hva det er du spør etter, sånn med en gang.

Derfor kommer den med de løsningene den tror kan hjelpe. Du skal ta imot ideene med stor takk, uansett hvor banale og tåpelige de kan virke, og så skrive dem ned. Du signaliserer dermed til kreativiteten at her er vi godt i gang med å løse problemet, så bare fortsett å komme med nye forslag. Gjør det til en vane. Gjør det til en oppgave som du gjennomfører hver eneste morgen, før du starter med alle dagens gjøremål.

Hvordan kan du tjene 10 000 ekstra hver måned?
Sett deg ned med en PC/MAC foran deg, eller en fin skrivebok og en god penn. Skriv dette spørsmålet på toppen av en blank side:
Hvordan kan jeg tjene 10 000 ekstra hver måned?
Sett opp ti punkter nedover, og skriv usensurert. Så lukker du boken eller skriveprogrammet og går videre i dagen din. 30 dager på rad. Ingen unnskyldninger eller prokrastinering. Ingen «vente til i morgen fordi noe kom i veien». Hver dag! 30 dager på rad. Noen ideer vil komme til å likne litt på noe du har skrevet før, men i nye nyanser. Det er helt fint. De teller. Bare fortsett, for det er kreativiteten som kommer med bedre versjoner av samme konsept.

Boken 10 000 ekstra hver måned er full av eksempler på ideer som kan omsettes til betalt virkelighet. Det viktigste er likevel at den viser deg en fremgangsmåte som gjør at du kan gjøre det samme . med dine ressurser og talenter.

Boken kan forhåndsbestilles hos NORLI her

Ja takk, vis meg hvordan jeg gjør det