En kunstner og kreativ gründer kan arbeide fra hvor-som-helst i verden

billedkunstner danser forfatter gründer kreativ entreprenør kunstnermøter lev av talentene dine musiker scenekunstner Jun 29, 2021

Dette blogginnlegget ble skrevet i 2018, etter en lang Påske-reise til Malaysia og Thailand kombinert med arbeid. 
Jeg drev Barnas Musikkteater, Norges største tilbyder av forestillinger og konserter til barnehagen. Korona og Kulturdepartementets valg om å ekskludere tilbydere av lukkede forestillinger for barn fra kompensasjonsordningen under pandemien tok dessverre livet av den bedriften, men heldigvis skaper kreativiteten alltid nye muligheter. 

Her er tips til hvordan du kan arbeide fra helt andre steder i verden i lengre perioder som kunstner og kreativ gründer. 

 

Påsketuristene har reist hjem, og vi er fremdeles igjen på paradisøya Koh Lipe i sør-vest Thailand. 

En av de tingene jeg setter stor pris på ved å være kreativ entreprenør, er muligheten til å jobbe fra hvor som helst i verden.

3 måneder i året reiser jeg til andre kontinent og arbeider delvis innenfor norsk tidssone i arbeidstiden, mens resten av tiden går til svømming, dykking, tid med familie, venner og arbeidskolleger utenlands, samt møter med kreative kunstnermiljø fra helt andre kulturer.

Det blir mange eventyr-reiser på oppdagelsesferd til nye byer og steder; der kulinariske og kunstneriske opplevelser venter. Og det gir mange muligheter til å få perspektiv og tenke nytt i mitt arbeidsliv, for bedriften, og få et annet blikk på kulturen og storsamfunnet hjemme i Norge.

Det er lett å glemme hvilken revolusjonerende forandring Internett har skapt for oss, og derfor la være å bruke de faktiske mulighetene det gir. Gründeren kan jobbe fra hvor som helst med en bærbar datamaskin, en internettforbindelse og Zoom og Skype. Under pandemien har vi jo alle erfart dette.

 

Flere og flere mennesker på verdensbasis benytter muligheten til å bli fri når det gjelder arbeidstid og arbeidssted, og velger derfor å starte egen bedrift for å leve av noe de virkelig brenner for, som samtidig bidrar konstruktivt til verdenssamfunnet. Man møter dem på reise ute i verden. 


Men mange velger fortsatt å holde fast i det gamle sikkerhetsnettet en trygg jobb man ikke brenner spesielt for gir, hvor rutine og mangel på muligheter gjør det vanskelig å holde arbeidslyst og arbeidsdriv levende.

Hvis det blir for rutinepreget eller for langt unna ens egentlige talenter og kapasitet, blir det vanskelig å bringe det beste en har til arbeidet og dermed føle mening i det man gjør, 40 timer hver uke.

Andre stortrives i fast jobb og føler det utviklende, meningsfylt og spennende, selvfølgelig.

 

Koh Lipe, Thailand 

 

Ressursene på nett for entreprenører er nå i overflod, og mange av dem er gratis. Det krever en god idè knyttet til de grunnleggende talenter, erfaringer og kompetanser man har, samt en stor porsjon mot, grundig research, utholdenhet, disiplin og en kreativ og åpen lekenhet i sinnet, slik at nye idèer og muligheter slipper til.

Det handler om å lære å falle.
Og komme seg opp igjen like fort som man falt. Ikke hvis, men når du faller, så reiser du deg igjen. Inntil du blir så god at du blir mester i selve kunsten å mislykkes og komme deg opp igjen på veien mot større suksess.

Noen tør ikke satse, fordi de er redd for å mislykkes. Du vil mislykkes. Spørsmålet er bare hvor hurtig du reiser deg igjen og bruker erfaringen til å spisse kompetansen og gå videre.

De fleste kunstnere jeg har møtt er kun opptatt av å skape og utøve kunsten sin, og ville valgt kun det hvis livet gjorde det mulig. Svaret er at for mange er det en helt reell mulighet, men man må gjøre jobben det krever å komme dit. 

Tradisjonelt har kunstnere reist mye for inspirasjon fra andre kulturer som de kan ta med hjem og inn i arbeidet sitt. Det å planlegge langt frem og gi deg selv muligheten når vinteren og de mørke kalde dagene melder seg, er smart.

Bruk boken "Lev av talentene dine" som sommerlektyre og inspirasjon til hvordan du kan drive smartere og dermed kan arbeide i en periode fra et helt annet sted der du inspireres neste vinter.

KL Tower, Kuala Lumpur

Jeg vil gjerne se et samfunn der enda flere mennesker tar sjansen og følger sine talenter og evner. Hvorfor?

Det ville føre til lykkeligere, sunnere, mer lekne og mindre pliktbaserte voksne, som igjen ville spre seg inn i alle andre områder av livet i hjemmene og i samfunnet.

 

I Barnas Musikkteater arbeider vi med barns kreative utvikling gjennom forestillinger og konserter, og gjennom E-læringsprogram for de voksne for implementering av musikalsk og kreativ lek med barna. Det handler om gode kunstopplevelser, men visjonen er langt større enn det.

Vår ambisjon er å bidra til en generasjon som evner å tenke kreativt og nyskapende, som er fleksible og tilpasningsdyktige ovenfor nye livssituasjoner og utfordringer, og som ikke er redde for forandring. Dagens barn vil oppleve konsekvensene av vår manglende ansvarstagen for miljøet i ytterste potens. Det vil kreve en evne til nytenkning, forandringsvillighet og toleranse som ingen annen generasjon før dem har sett. Jeg tror det er naivt å tenke at teknologi alene vil løse denne krisen, uten at menneskets evne til omstilling og til å se seg selv, sine relasjoner, sitt arbeidsliv og sitt bidrag til helheten i helt nye perspektiv, kommer med.

Det krever flere voksne som bryter ut av komfortsonen i dag og bringer sitt høyeste potensiale til verden gjennom å skape sin egen arbeidsplass i en høyere oktan.


Å fly langt belaster miljøet, og er et tankekors i denne sammenheng. Verdien av kulturell læring, og det å få konfrontert og justert egne forestillinger om verden og menneskene i den er så stor, at jeg likevel velger å fly - om enn langt sjeldnere enn før. Jeg kjøper CO2 kvoter for å kompensere. Når man først flyr, er utslippet like stort på en 2-3 måneders reise som på en 14 dagers ferie. Forhåpentligvis satser noen snart seriøst på ren energi i et format som erstatter oljen vi flyr på i dag.

Ja takk, vis meg hvordan jeg gjør det