Hvordan bli førstevalget som frilanser? DEL 1

aksjeselskap as billedkunstner danser enkeltpersonforetak forfatter frilanser gründer komponist kunstner lev av talentene dine musiker scenekunstner Mar 23, 2021

Korona-pandemien gjør det vanskelig for alle kunstnere og kreative entreprenører å få oppdrag. Det er lett å synke ned i Netflix og apati. Det du kan gjøre er å slipe knivene til pandemien en dag er over, og du skal ut og levere igjen. Bruk tiden til å løfte alle de andre sidene ved arbeidet ditt, slik at du kommer ut som en 2.0 utgave av deg selv!

Her kommer kapittelet "Bli førstevalget som frilanser" fra boken LEV AV TALENTENE DINE som kunstner og kreativ entreprenør. 

Hør kapittelet som PODCAST her:

 

Dette kapittelet er skrevet til deg som selger tjenestene dine direkte til en leverandør. Jeg forutsetter at du er dyktig på det du gjør og har arbeidet deg opp til et høyt nivå innenfor fagfeltet ditt. Om kundene kontakter deg eller en annen neste gang, avhenger nå av hvor profesjonelt du markedsfører talentene og tjenestene dine. 

Det er mulig at mange vil tenke: «Dette kan vel alle?»
Mye av det jeg skriver her virker gjerne elementært, men dessverre er det svært mange frilansere som ikke forstår at de er leverandører til en kunde, og at jobben begynner lenge før og slutter lenge etter selve den konkrete jobben. Jeg har møtt mange underleverandører både i og utenfor kulturbransjen som ikke har dette på plass.

Enten du er skapende kunstner, utøvende kunstner eller noe helt annet, skal du levere tjenestene dine til en ekstern samarbeidspartner eller oppdragsgiver. Når oppdragsgiveren skal velge blant mange muligheter, blir måten du opptrer på – i tillegg til din faglige kompetanse – viktig. Her får du oppskriften på hvordan du kan legge deg i toppsjiktet som frilanser.

 

Presentasjon

Først trenger du et godt presentasjonsmateriale. Et godt nettsted er hjemmet ditt på Internett. Du kan lage et selv i Wix eller Squarespace. Etabler et domenenavn som matcher arbeidet ditt, og bruk e-postadressen fra dette: [email protected]

Domener som ender i .no er fint hvis du er sikker at du ikke skal arbeide utenfor Norge. Domener som ender i .com er best hvis du skal arbeide internasjonalt. Ikke send presentasjonen din fra @gmail.com, for det virker ikke profesjonelt. Årsaken er at disse e-postadressene oftest brukes privat. Det ser derfor ut som om du blander sammen privat og arbeidsmessig kommunikasjon.

Etabler sider som representerer arbeidet ditt i sosiale medier. Velg heller to kanaler som du kan følge opp – for eksempel Facebook og Instagram – enn ti du ikke har oversikt over. Hvis du er på disse plattformene, svar på alle henvendelser som kommer derfra. Vær også aktiv på andre sider som kan sammenlignes med dine med jevne mellomrom. Kommenter og bidra positivt. Post andres innhold der det kan løfte dem og der det sammenfaller med ditt eget prosjekt. Skill mellom interaksjoner som privatperson og hva du legger ut eller kommenterer på som fagperson.


En god video
Få produsert en eller flere korte videoer av arbeidet ditt i høy kvalitet. En god presentasjonsvideo er viktig, selv om du skriver, komponerer eller gjør noe annet som ikke umiddelbart kan vises visuelt. Et intervju med deg om arbeidet ditt gjør underverker, kryssklippet med seanser der kundene ser deg i aksjon. Video topper alt annet presentasjonsmateriale for publikum og kunder. Lydfiler er viktige for en musiker, komponist eller låtskriver, men med video i tillegg når du som oftest mye lenger. Bruk profesjonell hjelp til dette. Internett flommer over av mobilvideoer i lav kvalitet. Mange synes kanskje det er en god måte å kommunisere på. Jeg ville ikke valgt det. Sørg for å skille deg ut fra starten av, med et verbalt og visuelt uttrykk som lyser av estetisk kvalitet i alle ledd.

Gode bilder
Betal en profesjonell fotograf for å ta gode bilder av deg og arbeidet ditt. De skal ligge sammen med presentasjonsmaterialet og på Om-siden på nettstedet ditt. Bildene gir mottageren et bedre inntrykk av hvem du er. Profesjonelle bilder viser at du er opptatt av å levere kvalitet i arbeidet ditt. Du finner en liste over dyktige fotografer og filmteam som leverer til en overkommelig pris på LevAvTalenteneDine.no 

Presentasjonstekst
Teksten skal være lang nok til å gi et ordentlig inntrykk av hva du kan levere og hvem du er, og kort nok til at oppdragsgiveren gidder å lese den. De skummer kanskje gjennom hundrevis av muligheter, og det visuelle inntrykket med video vil toppe teksten. Hvis arbeidet ditt er tekst, så legg ved en PDF med eksempler. 

Referanser
Legg ved tre til fem referanser. Ikke bare navn, som i en formell søknad til en arbeidsgiver, men uttalelser på tre til fem linjer om arbeidet ditt fra andre oppdragsgivere i samme situasjon. Vær spesifikk og rett deg mot denne konkrete oppdragsgiveren. Hvis noen trenger en sanger til en tradisjonell musikal, er det forholdsvis uinteressant at du deltok på den eksperimentelle vokalfestivalen i Århus i fjor. Vær presis og juster innfallsvinkelen i henvendelsen din så den blir skreddersydd til den enkelte mottager.

Skriv en takk
Uansett hva du sender ut i verden som andre mennesker bruker tid og oppmerksomhet på, har du okkupert en liten del av deres tid. Takk dem for det. Skriv for eksempel: «Takk for at du leser og vurderer meg som en mulig samarbeidspartner til dette prosjektet. Kontakt meg gjerne på telefon 00 00 00 00 eller e-post [email protected] hvis du har noen spørsmål. Jeg ser frem til å høre fra deg, Vennlig hilsen [navn/signatur]»

Bli førstevalget som frilanser!  DEL 2 kommer om en uke.

 

 

(C) SONO Forlag, Sonia Loinsworth. 

 

Ja takk, vis meg hvordan jeg gjør det