Fra 92 kroner på konto til suksess-bedrift

billedkunstner coach danser doula enkeltpersonforetak forfatter frilanser gründer komponist kreativ entreprenør kunstner kunstnermøter lev av talentene dine mindfulness musiker scenekunstner yoga Oct 01, 2023

I januar 2015 satt jeg på NAV kontoret og gråt med en forbruksgjeld på 700 000 kroner og 92 kr. på konto.

De to kvinnene som satt overfor meg på den andre siden var vennlige og blonde slik bare sørlandskvinner kan være det, og gjorde alt de kunne for å hjelpe meg.

Den ene sa: - Er dette virkelig så ille?

Jeg hikstet og svarte:

- Ja, det er det. Men det har ingenting med dere å gjøre.

Jeg skrev ut kontoutskrifter fra alle kontoene og fylte ut en søknad der jeg redegjorde for hvordan jeg hadde klart å havne her. Det var fredag. De lovte å behandle søknaden om sosialhjelp så snart som overhodet mulig, og ga meg et stykke stemplet papir som jeg kunne bruke i matbutikken over gaten for å få mat til helgen. Bevæpnet med dette arket tuslet jeg over til matbutikken på den andre siden av veien. Jeg plukket ut grønne epler, nudler, grønn pesto, kaffe, melk, rundstykker og ost, og stilte meg i kø foran kassen. Beløpet på lappen burde holde til å dekke dette. Jeg ba en stille bønn om at jeg hadde regnet riktig. Da det det endelig var min tur og det var tid for å betale, ga jeg mannen bak kassen arket fra Nav med stempelet på.

 - Åja, er dette fra NAV?, sa han, høyt og tydelig, og forkynte at han ikke visste hvordan det skulle gjøres. Han løp av gårde for å ringe sjefen sin, som allerede hadde gått hjem for dagen. Jeg stod og ventet ved kassen med den lange køen av mennesker og deres fylte handlevogner bak meg, og krøp så langt inn i meg selv som det overhodet var mulig å komme. Kanskje kunne jeg unnslippe på den måten? Jeg vet ikke om du har vært i en situasjon der du holder på å dø av skam, men denne kvalifiserte for meg.

 

En feilslått gründersatsning

To år tidligere hadde jeg startet en ny bedrift. Den het Mindful at work. Vi skulle kombinere digital og fysisk undervisning innen mindfulness og yoga gjennom et bedriftsabonnement. Bedrifter som Google gjorde det allerede. Det strømmet artikler ut av USA som beskrev de fantastiske effektene av en daglig meditasjonspraksis for bedriftens medarbeidere, ved hjelp av regulering av stress og evne til nyskaping. Jeg hadde meditert mesteparten av mitt voksne liv, og hadde en treårig etterutdanning som mindfullness instruktør. Her kunne jeg både gi av mine kompetanser og samtidig bidra til at prestasjonsorienterte mennesker fikk et mindre stressende og dermed bedre liv!

 

Jeg fikk støtte fra mentorordningen i Innovasjon Norge.

Alle jeg snakket med syntes det var en strålende ide. Som sedvanlig gikk jeg til oppgaven med alt jeg hadde, og jobbet nærmest i døgndrift for å bygge opp den nye fantastiske bedriften. Bygget opp webside, foto og brosjyremateriell. Dette var i en tid der man fremdeles betalte designer for å lage flotte brosjyrer og websider. Jeg fant frem de riktige samarbeidspartnerne, og testet ut undervisningsformen slik at den skulle være tilpasset mennesker som levde travle liv. Vi måtte være mange for å kunne levere undervisning i mindfulness, yoga og T’ai chi til så mange kunder. Jeg brukte mange måneder på å spisse språket slik at det skulle være akseptabelt inn mot det effektive næringslivet.

 

Konseptet var bygget opp som en abonnementsordning.

Den kostet bare 350 kroner per måned, per medarbeider. Det måtte jo være en lav pris å betale for medarbeidernes sinnsro. Det var bare en ting jeg hadde glemt: å spørre de store bedriftene om de ville betale for en slik løsning. Armert med noen fantastisk flotte brosjyrer reiste jeg rundt i møter med bedriftenes ledere, som alle sa: «Fint tiltak, men vi betaler ikke for dette. Det må de ansatte eventuelt velge selv.» Der falt konseptet i fisk. Modellen var bygget på at bedriftene betalte for alle sine ansatte. At 30 syntes det var en god ide og ville velge å betale 350 kroner måneden, ville ikke bli en bærekraftig økonomisk modell. Dessuten ville det være et uoverskuelig innsalgsarbeid så lenge den eneste tilgangen til bedriftens medarbeidere vi kunne få, var å sende ut en e-post, eller stille opp i kantinen under lunsjen.

 

 Jeg hadde gjort kardinaltabben som gründer: startet opp en bedrift på en god ide, og investert mye tid og penger uten å spørre de potensielle kundene om dette var noe de ville betale for. 

 

Nullpunktet

Jeg forstod at det ikke ville fungere høsten 2014, og slapp konseptet for å tjene penger på mine andre talenter. Noen ganger kommer gode ideer litt for tidlig for markedet. Konserter, kurs og undervisning på andre platformer var det jeg hadde levd av lenge. Konsertene pleide å være utsolgt, kursene pleide å fylles opp med kursdeltagere. Denne høsten var det dødt. Ingen kom, uansett hvor mye jeg markedsførte. Jeg begynte å bli redd. Hva er dette for noe? Jeg hadde levd av min egen kreativitet i mer enn tyve år, og startet mange spennende prosjekter. Hvorfor i all verden fungerte ingenting? Jeg hadde ikke arbeidet som lønnsmottager i andres bedrifter på 20 år. Jeg var selvstendig næringsdrivende, og hadde lav sikkerhet innenfor de etablerte støtteordningene for arbeidsledige. Slik er det ofte med kunstnere og andre selvstendig næringsdrivende. Det gikk skikkelig galt, og nå satt jeg på NAV-kontoret med 92 kroner på konto.

 

Noen dager senere startet jeg en ny bedrift, og bygget den opp til å bli Norges største tilbyder av konserter og scenekunstopplevelser til barnehagen. Barnas Musikkteater. I løpet av tre år nedbetalte jeg gjelden på 700 000 kroner, og bygget opp en egenkapital på 300 000 kroner. Det var nok til å kjøpe leiligheten jeg leide. Det vil si, det var nok til å få et boliglån på leieleiligheten jeg leide. Metoden jeg brukte for å klare dette, får du i denne boken.

 

Hvordan gjorde jeg det?

- En tydelig idé med en tydelig visjon om hvorfor jeg ønsket å gjennomføre den.

- En smart struktur med handlingsplan der det stod akkurat hva jeg skulle gjøre for å komme meg dit jeg ville.

- Intensivt, disiplinert og hardt arbeid mot målet, uansett motstand.

- Bruke alle setbacks som erfaringer på vei mot målet. Justere når noe går galt, og fortsette i den retningen jeg ønsket. Stø kurs.

- Skrive ned alle smertepunktene. Hvor vil jeg være hvis dette gå galt? Det komme jeg ikke til å holde ut. Jeg kikket på den listen hver gang jeg var i ferd med å gi opp, hentet styrken derfra og arbeidet videre.

- Feiring: Jeg feiret de små punktene av suksess underveis, og gav meg selv belønninger.

 

Her forteller jeg deg om en åtte år gammel katastrofe, og om hvordan jeg klatret ut av den. Men oftest har jeg stor suksess med de kreative prosjektene. Det er derfor jeg kan leve av dem. Jeg har ikke arbeidet i andres bedrifter siden jeg var 29 år gammel, i forrige årtusen en gang. I denne boken får du metodene mine, slik at du kan tjene 10 000 ekstra hver måned.

 

Dette er starten på boken "10 000 ekstra hver måned"

Dette handler om hvordan du kan omsette talentene dine til betalt arbeid. Men hvis du ikke har kontroll på hvordan pengene går ut igjen og til hva, er det veldig lett at ekstra inntjening bare renner ut i den andre enden. For å kunne styre prosjektene på en god måte, må du ha kontroll i begge ender av spekteret. Derfor inngår metoder for bevisstgjøring av ditt forhold til egen økonomi, hva du bruker penger på og hvorfor, samt smart sparing i denne boken. Vi skal arbeide med ideer, motivasjon og de vanskelige sidene, og jeg gir deg verktøyene som gjør at du kan gå ut og tjene 10 000 ekstra på dine ressurser hver måned.

Ja takk, vis meg hvordan jeg gjør det